Since 1928 – Iskun tarina

Viikon nosto: Eino Vikström (1901–1966) Isku Oy:n perustaja

Eino Kristoffer Vikström syntyi 7.12.1901 Pukkilassa, Itä-Uudellamaalla. Einon isällä Karl Gustav Vikströmillä oli neljätoista lasta. Kaikki Karl Gustavin ensimmäisestä avioliitosta syntyneet lapset joutuivat lähtemään kotoa. Eino, joka oli tuolloin vasta yhdeksänvuotias, lähetettiin töihin Pukkilassa sijaitsevalle maatilalle. Eino teki siellä erilaisia tilan töitä seitsemän vuoden ajan. Siellä hän tapasi myös tulevan vaimonsa Aino Impi Nikkilän, jonka perhe omisti lähellä sijainneen maatilan. Vuonna 1918 Eino muutti Lahteen, jonne hänen yrittäjähenkiset veljensä olivat jo perustaneet omia eri alojen yrityksiä.

Itseoppinut liikemies

Eino Vikström oli liikemies sanan varsinaisessa merkityksessä. Optimisminsa ja kunnianhimonsa avulla hän pystyi luomaan suuryrityksen vaatimattomista lähtökohdista. Eino Vikström aloitti kaapintekijän, Augusti Asko-Avoniuksen, oppipoikana vuonna 1918. Vuonna 1923 hänestä tuli Matti Metson puusepänverstaan yhtiökumppani. Matti Metson myöhemmin sairastuttua Eino otti haltuunsa koko verstaan. Eino Vikström koki, että osakeyhtiömuotoisella yrityksellä olisi paremmat mahdollisuudet kehittyä, ja näin syntyi vuonna 1928 Lahden Puukalusto Oy. Eino arvosti suhdetta työntekijöihinsä, minkä vuoksi yrityksessä järjestettiinkin säännöllisesti erilaista toimintaa ja kilpailuja. Einolle tärkeää oli laadukkaiden huonekalujen tuotanto ja valmistus. Vuonna 1966 hän sai vuorineuvoksen arvonimen. Vielä samana vuonna hän sai sydänkohtauksen ampumaradalla sen jälkeen, kun oli voittanut ikämiesten mestaruuden skeet-ammunnassa. Einon tarmokkuus, intohimo ja kunnianhimoiset tavoitteet antavat inspiraatiota Iskun toiminnalle tänäkin päivänä. Noudatamme edelleen perustajamme mottoa ja periaatetta: ”Sen, minkä teet, kannattaa tehdä hyvin”.

Eino Vikström ihmisenä

Nuoruudessaan Eino oli menestyksekäs painija. Urheilu ja luonto olivat aina hänelle tärkeitä. Vapaa-aikanaan hän harrasti myös filateliaa, numismatiikkaa ja metsästys. Ystävät, perheenjäsenet ja työtoverit muistavat hänet pidettynä ja huumorintajuisena miehenä, joka oli erinomainen puhuja. Alusta alkaen hän oli taitava puuseppä, joka arvosti tietoa ja osaamista, ja hänestä tuli myös itseoppinut liikemies.

Perhe

Eino Vikströmillä ja hänen puolisollaan Ainolla oli neljä lasta: Timo, Ulla, Terttu ja Mirja. Aino oli tärkeässä osassa Iskun perustamisessa. Hänellä oli merkittävä rooli yhtiön perustamisen aikoihin aviomiehensä taloudellisena ja henkisenä tukena.